Centenary Square saw the revitalisation of the civic centre of Parramatta in Sydney’s west.  The project aimed at improving connectivity and passive surveillance and re-establishing the space as the civic centre of the city to cater for large community events and gatherings.
The design de-cluttered the existing mall and introduced a restrained, contemporary palette, focusing on a unified ground plane with seating and other built elements located towards the edges to ensure maximum usability and flexibility of the space.  The larger open Square is subtly delineated by a change in pavement pattern, and during periods of non-events, is activated through a significant animated and illuminated water play element incorporated subtly within the ground plane.
The success of the revitalization is evident in the new-found popularity as an open, central space to accommodate varying events and activities of the city of Parramatta.  The project has been recognized with the following award:
2016 | AILA NSW Landscape Architecture Award for Centenary Square Parramatta, Civic Category (whilst employed with JMD design)
David was involved in the design and delivery of this project while employed with JMD design.

Client: Parramatta City Council
Budget: $7m
Photographs: David Warwick
Back to Top